Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Καταλήψεις: Επικίνδυνα κέντρα ανομίας

Η άνοδος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ως αξιωματική αντιπολίτευση και η εδραίωσή του ως κυβέρνηση πέρασε πολλά στάδια και διαφόρων ειδών κύματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρειάστηκαν πέντε εκλογικές διαμάχες (από το 2012 μέχρι σήμερα) μέχρι να επιτύχει αυτό το σκοπό. Προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος "τρύπωσε" σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, λαϊκές συνελεύσεις αλλά και καπέλωσε κοινωνικούς αγώνες. Εισχωρώντας σε τέτοια μέρη, προσπάθησε να κλέψει την "αύρα" αυτών των χώρων, και έτσι να πείσει πρωτίστως όσους αντιμετώπιζαν τις καταλήψεις σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που διαφήμιζαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και δευτερευόντως τους ίδιους τους ανθρώπους που ασχολούνταν με αυτούς τους χώρους, γνωρίζοντας ότι με αυτούς είχε λιγότερες πιθανότητες αλλά και λιγότερο ποσοστό ανθρώπων. Γιατί ασχέτως από το πόσα άτομα μπορεί να ασχολούνται ενεργά με μια κατάληψη, οι πράξεις της αγγίζουν όλη τη γύρω περιοχή και όχι μόνο.
Αρκετοί άνθρωποι που ήθελαν μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό αντί να αποφασίσουν να βρουν τη λύση μόνοι τους πιάστηκαν κορόιδα από αυτό που λέγεται "λογική της ανάθεσης" και εμπιστεύτηκαν το παρόν κυβερνών κόμμα να τους βοηθήσει. Με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην κυβέρνηση παρουσιάστηκε μια σοβαρή ελάττωση των κοινωνικών αγώνων, παρόλο που οι προεκλογικές του δεσμεύσεις αποκαλύφθηκαν ψευδείς αλλά και τα μέτρα που περνάει και προβλέπεται να περάσει δεν έχουν καμία διαφορά με τα μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων, ούτε προσπαθούν να ελαφρύνουν τις τάξεις που πλήττονται. Ίσως η ελάττωση των αγώνων να προέρχεται από μια "κατάθλιψη" που προκλήθηκε λόγω του όνειρου της "ελπίδας" που έσβησε, επειδή υπήρξε ανάθεση.

Όλα αυτά έπαιξαν ένα ρόλο στη μείωση ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με καταλήψεις. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ως ο διαχειριστής του κράτους πλέον, βρήκε μια καλή ευκαιρία να καταστείλει αυτούς τους χώρους, με απειλές για εξώσεις, κόψιμο ρεύματος κτλ. Αλλά χεράκι - χεράκι με το κράτος έκαναν την εμφάνισή τους διάφοροι φασίστες, επιτιθέμενοι θρασύδειλα σε αυτούς τους χώρους. Σημαντικό ρόλο παίζει και η απειλή πολέμου: ανεξάρτητα το πόσο αληθινή είναι, αυτόματα δικαιολογείται το κράτος "έκτακτης ανάγκης", και προάγεται ο εθνικισμός. Το γεγονός ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης διάφοροι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι έχουν απλώσει χέρια αλληλεγγύης και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε καταστάσεις πάνω από τις δυνάμεις τους ίσως να δίνει σε φασίστες ένα παραπάνω "άλλοθι" για να επιτεθούν.

Και βέβαια μαζί με το κράτος και τους φασίστες παρέα είναι πάντα και το παρακράτος και η κάθε λογής μαφία, πάντα σε συνεργασία επίσημη ή ανεπίσημη. Γιατί οι άνθρωποι που απαρτίζουν τις καταλήψεις έχουν πολεμήσει, και συνεχίζουν να το κάνουν, τους εμπόρους ναρκωτικών, και τους εμπόρους της πορνείας. Καθημερινά αντιτίθενται στον ρατσισμό, και στην όποια διάκριση, και είναι ανοιχτές για όλους όσους ενδιαφέρονται. Αλλά και προτάσσουν ένα μοντέλο αχρήματης συναλλαγής και αμοιβαίας αλληλεγγύης, τόσο στα ίδια τα άτομα που την απαρτίζουν, αλλά και στη γύρω γειτονιά, με συλλογικές εκδηλώσεις εξωστρέφειας. Είναι επικίνδυνα κέντρα ανομίας: Εκτός του νόμου που επιβάλλει η κυριαρχία οποιασδήποτε απόχρωσης, επικίνδυνες για αυτήν φοβούμενη για κάθε έναν που τάσσεται υπέρ ενός άλλου κόσμου. Γιατί μέσα από τις καταλήψεις μας κάνουμε μικρά βήματα προς τη κοινωνία που οραματιζόμαστε.


Μπορεί οι επιθέσεις και οι κατασταλτικές ενέργειες να είναι φαινομενικά ασύνδετες, θα έλεγε κάποιος ότι "αυτά γίνονται" σε χώρους με τέτοια χαρακτηριστικά. Λόγω όμως της παρούσας συγκυρίας, τις βλέπουμε με πολύ ανησυχητική σκοπιά. Δεν θα πρέπει όλη αυτή η "κινητικότητα" να μείνει αναπάντητη στο επόμενο διάστημα και θα πρέπει να υπερασπιστούμε και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ζωτικούς μας χώρους, γιατί οι "φαινομενικά ασύνδετες" ενέργειες μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν ολομέτωπη επίθεση.


Στήριξε την κατάληψη της γειτονιάς σου!

Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο